TardOral. Cicle d'oralitats. Activitats entorn a la paraula dita


Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en les anotacions del seu Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de l’amo, a mode d’avís que acabava el temps d’ésser per defora i començava l’època de vetlar devers el foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetllades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment estam més comunicats que mai, però parlam manco que mai. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles, rotllades, activitats familiars i educatives, fan partícip la música, el recitat, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, d’emocions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura d’arrel, i que no volem deixar perdre.

El cicle TardOral és una iniciativa del Museu de la Paraula. Casa Pare Ginard, coordinada per Joana M. Serra en el context del projecte Tradicionari de Mallorca.

Compta amb la implicació de molts i diversos agents culturals de Mallorca, i inclou propostes i activitats arreu de l’illa:

- Sant Joan
- Palma
- Manacor
- Inca
- Santa Margalida
- Santanyí
- Llucmajor
- Vilafranca
- Son Servera
- Lloret (activitat en ruta a la Comuna)
- Mancor de la Vall (activitat en ruta al puig de Montaura)

Informació adicional