Nou cicle de conferències: #CULTURAPOPULARAVUI

Amb el títol #CULTURA POPULAR AVUI. la Casa Museu Pare Ginard organitza un cicle de conferències per reflexionar i debatre sobre La cultura popular a Mallorca, en la cruïlla entre la tradició i la innovació.

A través de 4 sessions de continguts teòrics i pràctics, s'analitzarà el terme ‘cultura popular’ des d’una perspectiva analítica i molt actual. En el context de la societat contemporània, les fronteres entre el que és propi o aliè es dil•lueixen, a mesura que fenomens com la tecnificació i la globalització esdevenen motors determinants del devenir cultural dels pobles.

L’anomenada ‘cultura popular’, sovint considerada referent en la definició identitària i històrica dels territoris, es troba en un moment de transformació radical: d’una banda, s’imposen noves pràctiques culturals d’importació, alimentades per la tendència globalitzadora o pels fluxes migratoris; d’altra, les tradicions ancestrals de cada indret revifen amb força, esdevingudes element catalitzador del sentiment identitari local, fins al punt de generar la ‘invenció’ de pràctiques tradicionals que mai abans no hi havien existit... Tot plegat, en un entorn condicionat per nous hàbits de lleure i relació social, sempre lligats a la tecnologia: televisió, música enllaunada, mitjans de comunicació de masses, cibercultura i xarxes socials a internet...

La cultura popular, avui, encabeix tot això? O cal que hi distingim entre la cultura d’arrel i la cultura de masses? Hem d’apostar per una visió integradora i realista, acceptant que les pràctiques culturals es defineixen per part del poble i no pas dels teòrics? O cal adoptar postures més puristes i conservadores? Cal que la cultura tradicional s’impregni de modernitat, per sobreviure? O, ben al contrari, la força de la festa va més enllà dels condicionants de cada moment?

Volem posar aquestes i altres qüestions sobre la taula i animar el que és un debat apassionant, sempre des de posicions netes de prejudicis i desacomplexades. Per aconseguir una mirada completa, des de tots els caires, el curs es desenvoluparà a través de sessions temàtiques, concebudes com a diàlegs entre persones de diversa representativitat: d’una banda, teòrics i estudiosos de cada matèria; d’altra, promotors i protagonistes de manifestacions culturals ben vives en la nostra illa.

Totes les conferències podran ser seguides via twitter amb l’etiqueta #culturapopularavui

Més informació sobre el programa del cicle en el document adjunt.
Informació adicional