Obra

Home /  Dones Escriptores /  Obra

La campana de vidre

  • Autor : Sylvia Plath
  • Editorial : Proa
  • Gènere : Poesia
  • Data de publicació : 1999
  • Col·lecció :

Sylvia Plath

  • Nom : Sylvia Plath
  • Data de naixement: 1932
  • Lloc de naixement : Boston

Escriptora de poesia, novel·la i relats, la nord-americana Sylvia Plath va ser coneguda principalment per la seva poesia i concretament dins el gènere de l’anomenada poesia confessional.  
 
Nascuda en Boston, el 27 d’octubre de 1932, en el si d’una família d’origen alemany, va perdre son pare molt jove als 8 anys. Amb motiu de la prematura mort del pare, la mare sacrificà la seva carrera i va haver de treure la família endavant. Aurèlia, la mare, va ocultar els seus sentiments i no va plorar, cosa que li retrauria sempre la seva filla, summament perfeccionista, que escrivia, pintava, treia matrícules d'honor, tocava el piano i intentava seguir publicant poemes i contes en revistes nord-americanes, aconseguint cert èxit. En 1950 va començar els estudis a la universitat Smith College on destacà acadèmicament. També data d’aquesta dècada el primer intent de suïcidi i subseqüent tractament en una institució psiquiàtrica, esdeveniments que més tard li servirien de matèria prima per a la seva única novel·la, La campana de vidre , publicada sota el pseudònim de Victoria Lucas.  
 
Amb una tesina sobre les novel·les de Fiódor Dostoievski, es va graduar amb honors el 1955 i  va obtenir una beca Fulbright,  gràcies a la qual va anar a la Universitat de Cambridge, on va continuar escrivint poesia i ocasionalment publicava el seu treball en el periòdic universitari Varsity . Va ser a Cambridge on va conèixer al poeta anglès Ted Hughes. Es van casar el 16 de juny de 1956. Plath i Hughes van viure i van treballar als Estats Units des de juliol de 1957 fins a octubre de 1959. La parella va tornar a Anglaterra el desembre de 1959 i va viure a Londres. La seva filla Frieda va néixer l'1 d'abril de 1960, i a l'octubre, Plath va publicar la seva primera col·lecció de poesia, The Colossus.

Al febrer de 1961 va patir un avortament. Alguns dels seus poemes fan referència a aquest fet. Plath es va sotmetre a un duríssim psicoanàlisi que li va fer reviure la conflictiva relació amb la seva mare. Es van renovar els problemes del seu matrimoni i es van separar menys de dos anys després del naixement del seu primer fill. Plath va retornar a Londres amb els seus fills, Frieda i Nicholas. L'hivern de 1962/1963 va ser molt dur. L'11 de febrer de 1963, malalta i amb pocs diners, Plath es va suïcidar asfixiant-se amb gas.  
 
A Sylvia Plath se li atribueix el desenvolupament del gènere de poesia confessional i és més coneguda per els seus dos treballs: The Colossus and Other Poem s and Ariel, així com la novel·la The Bell Jar . En 1982, va guanyar un Premi Pulitzer pòstum per a The Collected Poems .  Gairebé tota l'obra poètica de Plath ha estat traduïda al català per una altra autora que tindrem ocasió de llegir més endavant, Montserrat Abelló.