Obra

Home /  Dones Escriptores /  Obra

El conte de la serventa

Converses entre Llibres. Escriptores amb camb
  • Autor : Margaret Atwood
  • Editorial : Quaderns Crema
  • Gènere : Narrativa
  • Data de publicació : 2018
  • Col·lecció :

Margaret Atwood

  • Nom : Margaret Atwood
  • Data de naixement: 1936
  • Lloc de naixement : Canadà

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) és una poeta, novel·lista, crítica literària, professora universitària i activista política canadenca. Filla de Carl Edmund Atwood, zoòleg, i Margaret Dorothy William, nutricionista. A causa de la investigació que portava a terme el seu pare sobre entomología forestal, Atwood va passar gran part de la seva infància entre el nord de Quebec, Ottawa i Toronto. El 1957 va començar els seus estudis universitaris de filologia anglesa a la Universitat de Toronto en la qual es va llicenciar el 1961, iniciant la tardor d'aquell any els estudis de postgrau a la Universitat Harvard. Va obtenir un màster en aquesta universitat, i inicià l'activitat docent a la Universitat de la Colúmbia Britànica el 1965. Posteriorment, fou professora de filologia a la Universitat sir George Williams de Mont-real (1967-1968), Universitat d'Alberta (1969-1979), Universitat York de Toronto(1971-1972) i la Universitat de Nova York. Fou vicepresidenta de la Unió d'Escriptors del Canadà des del 1980 i presidenta del PEN Club International. És també membre de la Royal Society del Canadà i de la Order of Canada i membre honorària de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències. 
 
Atwood ha escrit novel·les de diferents gèneres i també llibres de poemes; també va escriure guions per a televisió com "The Servant Girl" (1974) i "Days of the Rebels": 1815 - 1840 (1977). Normalment, es descriu com una escriptora feminista, ja que el tema del gènere està present en algunes de les seves obres de manera destacada, centrant-se així mateix en la identitat nacional canadenca, les relacions d'aquest estat amb els Estats Units d'Amèrica i Europa, els drets humans, assumptes mediambientals, els mites socials sobre la feminitat, la representació del cos de la dona en l'art, l'explotació social i econòmica d'aquesta, així com les relacions de dones entre si i amb els homes. Com a crítica literària, és molt coneguda per la seva obra Survival: A Thematic Guide to Canadian Literature (1972), que va ser definida com el llibre més sorprenent escrit sobre literatura canadenca i que va aconseguir augmentar l'interès en la literatura d'aquest estat. Aquest mateix any, va publicar Surfacing , una novel·la en què es formula, en termes polítics, el conflicte entre natura i tecnologia. Amb un gran èxit i avalada per la crítica, va escriure You Are Happy (1974) i la seva tercera novel·la, Lady Oracle (1976), una paròdia dels contes de fades i les novel·les d'amor que va guanyar el 1977 el Toronto Book Award i el Canadian Booksellers Award.  
 
Després d'això, va continuar alternant prosa i poesia, però la novel·la que majors èxits va recollir fou The Handmaid's Tale (1985), guardonada amb el Governor's General's Award, el Los Angeles Times Prize, l'Arthur C. Clarke Award for Science Fiction i el Commonwealth Literary Prize, i va ser nominada al Booker Prize del Regne Unit i al Ritz-Paris-Hemingway Prize (París). És una utopia negativa ambientada en una societat de dretes monoteista situada en un abocador nuclear, l'antic Boston. Aquesta novel·la es va adaptar al cinema i també se'n realitzà una òpera.