L'home il·lustrat

  • Autor : Ray Bradbury
  • Editorial : Males Herbes
  • Gènere : Narrativa
  • Data de publicació : 2020
  • Col·lecció : Distorsions

 

L’home il·lustrat està format pels contes de Ray Bradbury que no van entrar a Les Cròniques marcianes. Dels prop de cinquanta primers relats que va escriure, la meitat foren transformats en una historia de la colonització de mart i publicats en aquella cèlebre novel·la. Els altres, d’una finura equiparable i una llibertat creativa superior, aparegueren sota un pròleg titulat L’home il·lustrat.

L’home il·lustrat és un narrador silenciós, un vagabund amb un mosaic d’històries tatuades a la pell que, mentre dorm, s’expliquen a si mateixes. Aquestes històries, teixides sempre des del plaer de narrar, són tan variades com les capritxos d’una criatura. En elles la fantasia i la ciència ficció emergeixen de qualsevol lloc, des de la intimitat del somni a l’exploració de móns al·legòrics. Entre aquestes píndoles d’èxtasis literari cal destacar un diamant de la mida del Montseny, un conte anomenat "Calidoscopi," en el qual quatre astronautes floten a la deriva per l’espai infinit, cadascun cap a una direcció diferent, mentre mantenen una conversa per ràdio.

 

  • SINOPSI

L’home il·lustrat està considerat el millor recull de contes de Ray Bradbury, i una de les obres més visionàries del creador de Farenheit 451. Les seves històries aprofundeixen en la psicologia i les emocions més íntimes posant-les en contrast amb els avenços tecnològics, l’exploració espacial i tot allò que la humanitat ha somniat al llarg dels segles. Aquí hi descobrirem un matrimoni que manté la seva rutina diària fins a les portes de la fi del món, una civilització il·luminada per l’arribada del messies, un grup d’exploradors caminant sota una pluja infinita o una colla d’escriptors obligats a conviure amb els monstres que han creat. En aquest volum, ple d’una imaginació desbordant, hi trobem relats que han influït en diverses generacions d’escriptors, músics, artistes i cineastes. Perquè la capacitat per a crear històries evocadores, i la tendresa que ens desperten els personatges, virtuts incontestables dels contes de Bradbury, aquí es revelen en tota la seva plenitud.

Ray Bradbury

  • Nom : Ray Bradbury
  • Data de naixement: 1920
  • Lloc de naixement : Waukegan, Illinois

Ray Bradbury va néixer a Illinois el 22 d'agost de 1920. Va ser la seva tia Neva qui li llegí els contes d'Edgar Allan Poe quan era infant. Amb ella, Ray va viure un dels dies més importants de la seva vida: l'estrena de la pel·lícula Fantasía, de Disney (l'altre gran dia va ser, evidentment, el de l'arribada de l'home a la lluna).

Bradbury va començar a escriure quan era infant. La seva educació formal va acabar a la secundària. Després va haver de treballar, però passava nits senceres a biblioteques llegint i escrivint. La seva primera història publicada va ser El Dilema de Hollerbochen, apareguda l'any 1938 a la revista Imagination!, una revista amateur. L'any 1939 va publicare quatre números de  Futuria Fantasia, la seva pròpia revista amateur, en la qual la major part era de la seva autoria. L'any 1942 va escriure The Lake, la història que va descobrir el seu estil tan singular d'escriure. La seva fama com a escriptor de ciència ficció va consolidar-se amb la publicació de Les cròniques marcianes (1950), en la qual hi reflectí algunes de les ansietats que vivia la societat nord-americana en la incipient era atòmica dels anys 50: la por a una guerra nuclear, el desig d'una vida més senzilla, els conflictes racials, la censura, el por a poders polítics estrangers. L'any 1953 va confirmar aquesta tendència amb la publicació de la novel·la Farenheit 451. Bradbury és un dels autors amb més influència mediàtica durant el segle XX. Aquest 2020 es commemora el centenari del naixement de l'escriptor.