Obra

Home /  Llegir a casa /  Obra

Utz

  • Autor : Bruce Chatwin
  • Editorial : Quid Pro Quo
  • Gènere : Narrativa
  • Data de publicació : 2019
  • Col·lecció : de Narrativa

Com que no coneixia ningú  a Praga, vaig eguntar a un amic, un historiador especialista en els països de l'altra banda del Teló d'Acer, si podia recomanar-me algú per anar a veure.
     Em va contestar que Praga encara era una de les ciutats europees més misterioses, on el sobrenatural era sempre una possibilitat. La tendència dels txecs d'«inclinar-se» davant d'una força superior no era necessàriament una feblesa. Més aviat, la seva visió metafísica de la vida els encoratjava a considerar efímers els actes de força.
 
   - Evidentment et podria remetre a un bon nombre d'intel.lectuals: poetes, pintors, cineastes - va dir. Sempre que fos capaç de suportar un lamet interminable sobre el paper dels artistes en un Estat totalitari o que volgués anar a una festa que acabaria en una orgia.
    Vaig protestar. Segur que no exagerava?
    - No - va dir fent que no amb el cap -. No ho crec.
    Seria l'última persona que denigraria un home que s'arriscava a ser enviat a un camp de treball per haver publicat un poema...
 

 

  • Sinopsi

Des d’un petit pis de dues habitacions de Praga, Kaspar Utz custodia la seva gran col·lecció de porcellana de Meissen sota l’atenta mirada d’un estat policial. Ambientada en l’època de la Guerra Freda a Txecoslovàquia, Utz obté permisos per sortir del país i, tot i que en alguna d’aquestes sortides hagi arribat a pensar en la deserció, sempre torna, encisat pel reclam de les figuretes, de les quals es converteix tant en propietari com en presoner. Bruce Chatwin ha escrit una delicada joia, alhora que ha perfilat un dels seus personatges més fascinants i inoblidables.
 

 

Vols llegir una mica més? https://www.quidproquoedicions.cat/utz-text/

Bruce Chatwin

  • Nom : Bruce Chatwin
  • Data de naixement: 1940
  • Lloc de naixement : Sheffield

Va ser un escriptor i periodista anglès especialitzat en cròniques de viatges i novel·la.

Va ser un dels directors més joves de la prestigiosa empresa de subhastes Sotheby’s, càrrec que va abandonar per perseguir la seva passió pels viatges. Precisament un d’aquests viatges va inspirar A la Patagònia, que li atorgà notorietat mundial i que li va fer guanyar els premis Hawthornden i E. M. Forster. Dues de les seves obres s’han portat al cinema: El virrei d’Ouidah (titulat Cobra Verde) i Al turó negre. Altres títols destacats són: The Songlines i Patagonia Revisited, aquest darrer escrit conjuntament amb Paul Theroux. La seva novel·la Utz, finalista el 1988 del Booker Prize, va ser rebuda amb elogis unànimes de la crítica. Va morir el gener del 1989. La seva manera d'escriure en forma de crònica i dietari, ha influenciat escriptors com: William Dalrymple, Claudio Magris o Rory Stewart.