Obra

Home /  Llegir a casa /  Obra

Sota els vents de Neptú

  • Autor : Fred Vargas
  • Editorial : Amsterdam
  • Gènere : Narrativa
  • Data de publicació : 2019
  • Col·lecció :

Repenjat d'esquena a la paret negra del soterrani, en Jean-Baptiste Adamsberg contemplava l'enorme caldera que, des de feia dos dies, havia parat tota mena d'activitat. Era el dissabte 4 d'octubre, la temperatura exterior havia baixat al voltant d'un grau, sota l'efecte d'un vent arribat de l'Àrtic. El comissari, incompetent, examinava la calandra i les canonades silencioses, amb l'esperança que la seva mirada benèvola reanimés l'energia del dispositiu o bé fes aparèixer el tècnic que havia de venir i no venia.
L'Adamberg no era fredolic ni trobava la situació desagradable. Al contrari, la idea que el vent del nord a vegades es propulsava directament, sense fer escala ni desviar-se, des dels bancs de glaç fins als carrers de París, districte 13, li provocava la sensació de poder accedir amb un sol pas a aquells gels llunyans, de poder-hi caminar i fer-hi forats per caçar foques.

 

Sinopsi

Una obra mestra indiscutible de Fred Vargas. Una peça clau en el fascinant trencaclosques que és el comissari Adamsberg. Tres cops de punxó han segat la vida d'una noia que apareix entre els matolls a prop d'una carretera comarcal. Totes les proves incriminen un rodamón alcoholitzat que no recorda res de res. És evident per a tothom qui és el culpable. Però el comissari Adamsberg discrepa. Hi veu un patró antic. Per a ell, aquell cas significa el retorn de l'assassí del Trident. El problema és que aquest homicida fa molts anys que és mort i enterrat. Els compromisos adquirits per la Brigada obliguen l'Adamsberg a posposar les seves investigacions per viatjar amb el seu equip fins al Quebec, on ja els esperen els col·legues de la policia muntada amb els darrers avenços en matèria d'anàlisi d'ADN. Serà al Quebec on la marca del Trident convertirà l'Adamsberg en un fugitiu de si mateix, en el seu pitjor enemic, en un tipus execrable. L'home solitari i melancòlic, que resol els casos «excavant els núvols amb una pala», haurà d'aprendre a confiar en els altres per una vegada. 

Fred Vargas

  • Nom : Fred Vargas
  • Data de naixement: 1957
  • Lloc de naixement : París

Fred Vargas (pseudònim literari de Frédérique Audoin-Rouzeau), és una escriptora i arqueòloga francesa autora de novel.les policíaques d'èxit. Va triar el cognom Vargas, igual que la seva germana bessona Joëlle Vargas. El pseudònim fa referència a Maria Vargas, personatge interpretat per l'actriu Ava Gardner en el film La comtesa descalça (The Barefoot Contessa, 1954).

Fred Vargas escriu la seva primera novel·la policíaca, Les Jeux de l'amour et de la mort, als anys 80, en paral·lel a la seva feina en un jaciment arqueològic al departament de Nièvre, amb el qual va guanyar el primer premi de novel·la del festival de Cognac i la seva obra es publica en la col·lecció Le Masque.

Després, publica amb un ritme regular una quinzena de novel·les, algunes novel·les breus i dos còmics en col·laboració amb Edmond Baudoin. Converteix el seu germà Stéphane Audoin-Rouzeau en el personatge d'una de les seves novel·les.

Ha obtingut el Prix Landerneau (2015), i el Premi Internacional Dagger en tres ocasions consecutives. També ha guanyat el Prix Mystère de la critique (1996 i 2000), el Gran Premi de Crim de Ficció al Festival del Cognac (1999), el premi de la Llibreria Francesa i el Trofeu 813 a la millor novel·la en francès, entre altres premis. El 2018 obtingué el Premi Princesa d'Astúries de Literatura.