Obra

Home /  Llegir a casa /  Obra

Enxarxats

  • Autor : Carme Torras
  • Editorial : Males Herbes
  • Gènere : Narrativa
  • Data de publicació : 2017
  • Col·lecció : Distorsions

La falta de son deu estar passant-li factura. Ha de ser per això que se sent tan extremament feble, sobrepassada per les circunstàncies, amb aquesta ambivalència descomunal. INVERSIÓ EN FUTURS. Quin nom! No podia tenir més connotacions..., però la intenció és diàfana: que siguin les preferències de tothom, els valors de tots i cadascun que configurin el futur desitjat.

 

  • Sinopsi

Després d’haver passat uns anys en una universitat americana, la Júlia torna a Barcelona i li assignen el despatx d’una catedràtica que s’acaba de jubilar. S’endú una sorpresa majúscula quan a l’ordinador, que han reformatat, hi troba la correspondència i les contrasenyes de la professora. La temptació d’aprofitar-se’n és massa gran, i, a mesura que s’endinsa en webs exclusius i projectes secrets, se li obre un món que l’enlluerna i l’angunieja alhora. Més quan una icona en forma d’aranya se li instal·la a la pantalla i la bombardeja amb missatges que l’animen a resoldre dilemes morals i a documentar-se sobre tècniques d’influència en les xarxes socials. Fins i tot, aplicacions quotidianes, com l’horòscop del mòbil i els aforismes del salvapantalles, ara li sembla que intenten manipular-la. Carme Torras, doctora en informàtica i professora d’investigació a l’Institut de Robòtica, ens planteja una novel·la d’anticipació ambientada en el nostre present, una història inquietant sobre les possibilitats d’internet i sobre les responsabilitats i implicacions que comporta la nostra constant interacció dins la xarxa.

Carme Torras

  • Nom : Carme Torras
  • Data de naixement: 1956
  • Lloc de naixement : Barcelona

És llicenciada en matemàtiques, doctora en informàtica i professora d'investigació a l'Institut de Robòtica (CSIC-UPC). Compagina la recerca científica amb l'escriptura, amb una producció de ciència-ficció de qualitat. És membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF).

En l'àmbit científic, ha publicat llibres i articles sobre models neuronals, visió per computador, intel·ligència artificial i robòtica. Ha estat guardonada amb el premi Divulga del Museu de la Ciència de Barcelona, el premi Rafael Campalans de l'Institut d'Estudis Catalans, i la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya. És membre numerària de l'Academia Europaea i membre electa de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

En l'àmbit literari, les seves novel·les Pedres de toc (Columna, 2003) i Miracles perversos (Pagès, 2011) van merèixer els premis Primera Columna i Ferran Canyameres d'intriga i misteri. Amb La mutació sentimental (Pagès, 2008), traduïda al castellà (Milenio, 2012), va obtenir el premi Manuel de Pedrolo de ciència-ficció 2007 i el premi Ictineu 2009, premi que també va rebre, el 2018, la seva novel·la Enxarxats (Males Herbes, 2017).