Tirador va ser una de les primeres instal·lacions esportives de l’illa de Mallorca, que a dia d’avui encara es conserva entre runes. Es tracta del dotzè velòdrom més antic del món i en el seu moment fou tot un símbol de modernitat per a Palma que creixia i estrenava el seu eixample.
Quan el 1903 el velòdrom Tirador albergà les primeres curses de bicicleta, el públic que s’acomodava al costat de la pista segurament se sentia atret no només per un esdeveniment esportiu, sinó també per la novetat i per la modernitat d’un mitjà de locomoció que des del seu naixement havia captivat l’imaginari popular.
La bicicleta, però, va desembocar en el primer esport de masses: el ciclisme, que va tenir el seu propi temple a Palma: el velòdrom Tirador, on també s’hi practicaren altres esports, com la boxa, el futbol o el bàsquet. Un velòdrom que assolí fama internacional. Aquesta és la seva història.
És llicenciat i doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona (UB). Els seus treballs de recerca s’han centrat en la història de l’esport a les Illes Balears, especialment futbol i ciclisme. Ha publicat “Els orígens de l’Atlètic Balears (1920-1942). Dels inicis a la fusió.” (2013) i “100 anys del Club Deportiu Consell. 1918-2018.” (2017), en col·laboració amb el periodista Miquel Vidal Perelló. Ha escrit en la premsa local mallorquina i ha fet col·laboracions en ràdio i televisió, fent divulgació sobre els mateixos temes; entre altres sobre el redescobriment i rehabilitació del velòdrom de Tirador, tasca que culmina amb el present llibre.