Dejad que las máquinas vengan a mí és un llibre de miralls, de reflexos infinits que reboten dues superfícies reflectants. És una reflexió ontològica sobre allò que fa humà a l'ésser humà -el Principi d'Humanitat Suficient- a través de dues projeccions d'aquest humà: les màquines i les pel·lícules de ciència ficció. Les màquines, perquè han passat d'executar allò que l'ésser humà no volia fer a convertir-se en això que l'ésser humà vol ser. I el cinema, perquè és la representació del que és avui l'humà quan pretén representar el que serà. I en la trobada entre aquests dos reflexos Luis Montero descriu a un humà que a força de pretendre imposar-se a l'món acaba per ser producte d'aquest.
Aquell que produïa a el món va acabar produït per aquest. Com no podia ser d'una altra manera.
I és que les màquines són la millor manera d'autoexploració que ha creat l'ésser humà. Molt millor que la filosofia. Són un exercici, candorós i inquietant alhora, d'autoconeixement. El llistat d'influències recíproques entre un i altre camp, la ciència ficció i la teoria de la ment, és innombrable. Les màquines són l'encarnació d'aquest experiment mental que som per a nosaltres mateix. Però no només això. Són una idea de nosaltres mateixos amb capacitat per a transformar-nos a nosaltres mateixos i al món que habitem. Deixeu ... és,, sobretot la constatació i obertura d'un nou espai ontològic per a l'humà, un humà que haurà deixat de ser el que és per fer de la màquina un humà.
Luís Montero (1965) és un creatiu publicitari, consultor estratègic, escriptor, però essencialment un filòsof. Va estudiar filosofia a la UNED i publicitat a la Complutense. Ha estat guia turístic, creatiu publicitari i consultor estratègic. Ha viscut a Madrid, Nova York, Londres, Frankfurt, Marràqueix, Benarés i ara a Palma. Ha escrit les novel·les de ciència ficció Artròpodes (2009), Feliz Año Nuevo! (2010) i Clon (2011). I els assajos de ontotecnología Mundo-hecho (2018) i, ara,Dejad que las máquinas vengan a mí (2019). A més, és part fonamental de l'Col·lectiu Tamagotchi, dedicat a la divulgació de l'impacte polític de la tecnologia, i imparteix classes sobre la intersecció entre Ontologia, Tecnologia i Disseny. Aquest ciutadà del món establert a Mallorca ens ofereix el seu pensament a través de les originals reflexions dels seus llibres; ja siguin relats, novel.les de ciència-ficció, o assaigs.
Foto: Gemma Marchena