Obra

Home /  Llegir a casa /  Obra

Frankissstein

  • Autor : Jeanette Winterson
  • Editorial : Edicions del Periscopi
  • Gènere : Narrativa
  • Data de publicació : 2019
  • Col·lecció : Antípoda

Va tornar cap a on era jo, em va agafar les mans, i es va agenollar al costat del llit. Amor meu, anem a Florència. El nostre fill naixerà allà.
A l’hivern, vaig dir.
A l’hivern, va repetir. (Fent una pausa, dues.)
Llavors va dir: Si arriba l’hivern, pot ser gaire lluny la primavera?

Tot això ho vam fer. Vaig llevar-me. Vaig demanar al servei que rentés els llençols amb aigua salada. Em vaig banyar. Vaig seure al meu escriptori amb un gerro de vi i vaig omplir la ploma de tinta.

Frankenstein es va publicar l’any passat a Anglaterra i ha tingut bastant èxit. Potser viurà. La part estranya és que també veig el seu rostre en somnis. Victor. El Victor sense victòria. Era casualitat que nomes escrivís de pèrdua i de fracàs, jo?

Fa cinc anys que estic amb Shelley. Durant quatre d’aquests anys, han nascut i han mort els meus fills –sense cap dubte fruit de la nostra vida junts-. És un càstig, en definitiva, per viure com hem viscut? Outsiders i estrangers.

La meva mare no tenia por de ser una outsider. Tanmateix, anhelava l’amor.

L’amor el tinc, però no puc trobar-hi sentit en aquest món de mort. Tant de bo no hi hagués nadons, no hi hagués cossos: només ments per contemplar la bellesa i la veritat. Si no estiguéssim lligats al nostre cos, no patiríem tant. Shelley diu que li agradaria poder gravar la seva ànima en una roca, en un núvol o en alguna forma no humana, i quan érem joves em desesperava que el seu cos desaparegués, encara que ell romangués. Però ara no veig res més que la fragilitat dels cossos, aquestes processons de teixit i os.

 

Durant aquells dies vaig descobrir que els moments mésos ere feliçn quan estava a l’aire lliure i sola, inventant his­tòries de tota mena i com més lluny millor de les meves circumstàncies reals. Vaig convertir-me jo mateixa en escala i trapa cap a altres mons. Jo era la meva pròpia disfressa. En tenia prou de veure en la distància una figura en el seu viatge particular perquè se m’encengués la imaginació cap a una tragèdia o un miracle.

No m’avorria mai si no és que estava en companyia d’altres.

 

 

  • Sinopsi 

El 1816 Mary Shelley escriu un relat sobre la creació d’una forma de vida no biològica, sobre els límits de la raó i sobre allò que considerem humà. Anys després, a la Gran Bretanya post-Brexit, Ry Shelley, un jove transgènere, s’endinsa al món de la intel·ligència artificial i s’enamora d’en Victor Stein, un professor que lidera el debat públic al voltant de noves formes d’existència.
Frankissstein ens parla dels cossos que habitem i dels que desitgem. Ens suggereix que el futur no és només a les mans de científics arrogants, sinó que també és terreny adobat per a retrògrads oportunistes. Aquesta novel·la, que qüestiona el gènere, el llenguatge, la sexualitat i els límits de la llibertat individual, és audaç, divertida, furiosa i, sobretot, clarivident.
 

Jeanette Winterson

  • Nom : Jeanette Winterson
  • Data de naixement: 1959
  • Lloc de naixement : Manchester

Jeanette Winterson és un dels noms més ben considerats de la literatura britànica contemporània. Les seves novel·les i els seus assaigs han parlat de la dona, del cos, de la identitat de gènere i, sobretot, de l’amor. Amb la seva primera novel·la, Oranges Are Not the Only Fruit (‘Fruta prohibida’), va retratar la seva infantesa com a filla adoptiva d’una família evangelista. Un llibre que es va convertir en minisèrie de la BBC a principis dels 90 i que va marcar el punt de partida d’una carrera plena d’èxits, que l’ha duta a ser inclosa, enguany, al “long list” per al Man Booker Prize. Algunes de les seves altres novel·les han explorat les polaritats de gènere i la identitat sexual, amb novel·les posteriors que exploraran també la relació entre humans i tecnologia. Ha guanyat dues vegades el Premi Literari Lambda, el qual se centra en temes LGTB