Obra

Home /  Llegir a casa /  Obra

Transbord

  • Autor : Sebastià Portell
  • Editorial : Ed. Lleonard Muntaner
  • Gènere : Teatre
  • Data de publicació : 2018
  • Col·lecció : Teatre

Doncs jo vaig decidir viure plantejant-me les coses. Vaig decidir que volia croissants de xocolata a la meva vida. Vaig decidir menjar-me’ls tots. Que el meu pare hi seria sempre que els tastés. Que la mare hi seria sempre que em sentís ple, pleníssim, empatxat, quan me’ls acabés. Que les persones com tu no hi seríeu mai perquè no us atreviu, de cap de les maneres, a dir el que voleu. Que la Lea hi seria sempre. Amb croissants o no. Però que qui hi seria sempre segur, de totes totes, per molt malament que anessin les coses, seria aquesta barreja de cares i de cossos i d’idees i de riures i de penes i de festes que soc jo.

 

Sebastià Portell ens lliura, amb Transbord, una obra militant i didàctica, però també poètica i plena d’humor. Militant, perquè el seu protagonista, el Pol, s’oposa aferrissadament a la patologització de les persones trans, encara que aquesta resistència tingui per a ell un cost personal elevat. Didàctica, perquè hi ha encara molta gent que s’interroga amb perplexitat sobre la «necessitat» de canviar de gènere i sobre les raons per les quals cada cop més joves es decideixen a fer aquesta transició. Es nota que Portell ha llegit força assajos teòrics sobre el tema, però només cita un autor, Paul B. Preciado, que es converteix així en una mena de personatge de l’obra. En aquest sentit, Transbord reprèn la funció política que sempre ha tingut el teatre occidental, d’Èsquil a Ariane Mnouchkine, passant per Shakespeare.

Obra finalista del IV Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears

Sebastià Portell

  • Nom : Sebastià Portell
  • Data de naixement: 1992
  • Lloc de naixement : Ses Salines

SEBASTIÀ PORTELL (ses Salines, 1992) és autor de la novel·la El dia que va morir David Bowie (2016), amb què va guanyar el Premi Time Out Barcelona al Creador de l’Any, dels contes de Maracaibo (2014) i de diverses obres teatrals, com Un torrent que era la mar (2013, Premi Ciutat de Badalona de teatre) o Transbord (2018). També ha publicat el volum biogràfic Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors (2016) i ha tingut cura, més recentment, de l’antologia Amors sense casa. Poesia LGBTQ catalana (2018).