Obra

Home /  LLEGIR ESTIU 2020 /  Obra

Nuestra parte de noche

  • Autor : Marina Enríquez
  • Editorial : Anagrama
  • Gènere : Narrativa
  • Data de publicació : 2019
  • Col·lecció : Narrativas hispánicas

La mujer que limpiaba las mesas tenía todo el aspecto de ser la dueña del local y de ser afable y chismosa. Los miró con curiosidad cuando se sentaron lejos de la ventana, cerca de la heladera. Un chico con su autito de colección en la mano y su padre que medía dos metro y tenía el pelo largo y rubio rozándole los hombros. Les limpió la mesa con un trapo y tomó el pedido en una libreta, como si el bar estuviese lleno. Gaspar quiso un submarino y facturas con dulce de leche, Juan pidió un vaso de agua y un sándwich de queso. Se sacó los anteojos oscuros y abrió el diario que estaba sobre la mesa aunque sabía que las noticias importantes no salían en la prensa. No había noticias de los centros clandestinos de detención, ni de los enfrentamientos nocturnos, ni de los secuestros, ni de los niños robados. Solo crónicas sobre el Mundialito que se jugaba en Uruguay, que no le interesaba. Fingir normalidad a veces era difícil cuando estaba distraído, cuando estaba tan irremediablemente triste y preocupado. la noche anterior había intentando, otra vez, comunicarse con Rosario. No lo conseguía. Ella no estaba en ningún lado, no lograba sentirla, se había ido de una manera que le resultaba imposible entender o aceptar.

 

  • Sinopsi

Un pare i un fill travessen l'Argentina per carretera, des de Buenos Aires cap a les cascades d'Iguazú, a la frontera nord amb el Brasil. Són els anys de la junta militar, hi ha controls de soldats armats i tensió en l'ambient. El fill es diu Gaspar i el pare tracta de protegir-lo de la destinació que li ha estat assignat. La mare va morir en circumstàncies poc clares, en un accident que potser no ho va ser. L'herència, el desig de perviure, la paternitat, l'horror, l'íntim i el polític. Una novel·la lliure i agosarada, encisadora i genial.

 

Marina Enríquez

  • Nom : Marina Enríquez
  • Data de naixement: 1973
  • Lloc de naixement : Buenos Aires

Periodista i escriptora argentina. Forma part del grup d'escriptors coneguts com a «nova narrativa argentina». Es va llicenciar en Comunicació Social a la Universitat Nacional de la Plata. Ha exercit professionalment com a periodista i columnista en mitjans gràfics, com el suplement Radar del diari Página/12 (on és sub-editora) i les revistes TXT, La Mano, La Mujer de mi Vida i El Guardián. També ha col·laborat amb emissores de ràdio, i com a columnista al programa Gente de la calle, a la Ràdio Nacional Argentina. Ha treballat com a jurat en diversos concursos literaris i ha impartit tallers d'escriptura en la fundació Tomás Eloy Martínez. Els seus contes s'han publicat en revistes internacionals com GrantaElectric LiteratureAsymptoteMcSweeney'sVirginia Quarterly Review i The New Yorker.

Els seus primers dos llibres són de tall realista, però els dos següents es bolquen al gènere de terror. Les seves obres van ser incloses en diverses antologies com No entren al 1408, tant a Argentina com a Espanya, Mèxic, Xile, Bolívia, Equador i Alemanya. Como desaparecer completamente va ser traduïda a l'alemany. Las cosas que perdimos en el fuego, Premi Ciutat de Barcelona 2017 en la categoria de llengua castellana, va ser traduïda al polonès. I amb Nuestra parte de noche ha estat guardonada amb el Premi Herralde de Novel·la de 2019.