Aquest estudi tracta del fenomen sociolingüístic conegut per gonellisme, mot que procedeix del pseudònim Pep Gonella adoptat per Josep Zaforteza en la famosa polèmica de l’any
1972 sobre la identitat lingüística i l’estandar dit zació del català a Mallorca. Avui el gonellisme fa referència als sectors contraris a la unitat de la llengua catalana o a la normalització lingüística a les Balears. Dividit en tres parts, la primera està dedicada als orígens, als autors i activistes més destacats, a les publicacions més rellevants i als principis ideològics. La segona part exposa les queixes i reclamacions més habituals del gonellisme, i la seva manera d’actuar o treballar per a atènyer les seves fina litats. Finalment, en la tercera part l’autor examina i refuta els arguments i les afirmacions esgrimits pels gonellistes i anti ca ta lanistes illencs.
És il·lustrador, naturalista i actor de comèdia. Ha publicat Insectes de les Illes Balears (2003) i, juntament amb Xavier Mas, Peixos de les Illes Balears (2000). Quant a cultura popular, publicà Fauna fantàstica mallorquina (2013). Ha treballat com a col·laborador en programes d’IB3 ràdio (Gabinet de crisi, De collita pròpia, Balears fa ciència) i IB3 televisió (Can Bum, Au idò, Nit de Còmics). Les seves il·lustracions apareixen en publicacions divulgatives, especialment de matèria mediambiental i en coneixement d’espècies animals. Amb aquesta obra s’estrena com a autor d’investigació sociolingüística.