Aquest llibre és el resultat de les jornades d’estudis titulades Ramon Picó i Campamar (1848-1916) i el seu temps celebrades els dies 20, 21 i 22 d’octubre de 2016 al casal de Can Llobera de Pollença. Les jornades s’emmarcaven dins l’Any Ramon Picó 2016 que proclamà per unanimitat l’Ajuntament de Pollença en el Ple del 29 d’octubre de 2015. Foren organitzades per l’Ajuntament i gaudiren del suport acadèmic del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la uib. Els professors Sebastià Serra, Antoni Marimon, Damià Pons i Pere Salas integraren el comitè científic. Ramon Picó i Campamar (1848-1916) fou un personatge representatiu del moviment de la Renaixença. Nascut a Pollença (Mallorca), als 11 anys es traslladà a Barcelona on hi fixà la residència habitual, per bé que no va tallar mai els lligams amb la seva terra natal. De fet, Picó va fer evident que la mar no era cap barrera a l’hora de mantenir els lligams entre les terres de parla catalana. Destacà en el camp de la poesia i el teatre, i s’involucrà en el naixement del catalanisme polític. Home de confiança del comte Güell, president del Centre Excursionista de Catalunya i de l’Ateneu Barcelonès, finalment adquirí el prestigi social que pocs haguessin augurat al fill del saig. (Pere Salas, coordinador)
És llicenciat en Història per la UIB des de 1987, i el 1995 es va doctorar amb la tesi "Les estructures del poder local a la Mallorca rural (855-1898). És arxiver i bibliotecari de l'Ajuntament de Pollença i des de 1997 exerceix de professor associat del Departament de Ciències Històriques de la UIB.
Entre les publicacions mé destacades cal citar: "El poder i els poderosos a les viles de Mallorca (1869-1989), Documenta Balear; "Guillem Cifre de Colonya. Un Sant que no anava a missa", El Gall Editor, 1999; "Historia de Pollença. Segle XX". Sa Nostra - Ajuntament de Pollença, 2001.
Juntament amb Antoni Marquès realitzà el llibre "Les possessions de Pollença" El Gall Editor i és coautor de "La guerra civil a Pollença", Documenta Balear, 2006.
En el camp dels documentals, destaca la seva labor com a guionista i director de "Un sant que no anava a missa", dedicat a la vida i obra de Guillem Cifre.