CONVERSES 2024: MÀTRIES
Noves mirades per reescriure el món
“Uns ulls nous se m’obrien dessota les parpelles”
Adrienne Rich
La genealogia d’escriptores s’ha multiplicat exponencialment, en paral·lel a moltes conquestes de la lluita feminista i d’empoderament femení. En el sector del llibre s’aprecien quotes més equilibrades pel que fa a escriptores que publiquen, també d’editores, traductores, crítiques, prescriptores. I, per descomptat, lectores. Enrere queda el debat sobre l’existència o no d’una literatura femenina, havent constatat en termes ben generals que les dones escriuen sobre temes tan universals com ho fan els homes: la vida, la mort, i totes les circumstàncies intermèdies. I malgrat tot, si entenem la Màtria com a posicionament polític, com apamam la universalitat de la seva mirada?
Guaitam, doncs, amb aquest cicle de "Converses" a la narrativa més actual per conversar amb algunes de les dones que protagonitzen aquest moment d’auge. I llegim els seus textos per, a través de la ficció, prendre el pols del present i futur més proper. Temes com l’emergència climàtica, la transformació dels afectes i paradigmes de relació personal, els feminismes, les maternitats, els gèneres i els cossos, els límits del llenguatge, la puixança dels autoritarismes, les crisis migratòries o l’auge de la intel·ligència artificial hi són més que latents.
Converses: Lauren Groff amb Míriam Cano
SESSIÓ INAUGURAL
7 DE JUNY, A LES 20H
LAUREN GROFF _‘MATRIX’
conversa amb MÍRIAM CANO, traductora
Sessió en anglès, amb servei de traducció simultània, conduïda per Cati Moyà.
Lauren Groff (Copperstown, 1978) és autora de quatre novel·les i dos reculls de contes que li han valgut diversos premis, com ara l’Story Prize, l’ABA Indies’ Choice i el France’s Grand Prix de l’Héroïne. Ha estat finalista tres vegades del National Book Award i dues vegades del Kirkus Prize. Va ser seleccionada com una de les escriptores joves més importants del panorama literari nord-americà contemporani per la prestigiosa revista Granta. Escriu regularment al New Yorker i l’Atlantic, entre d’altres, i les seves obres s’han traduït a més de trenta llengües. Viu a Gainesville, Florida.
Sensual i salvatge, vital i poderosíssima, tan èpica com íntima, i profundament original, Matrix és una novel·la corprenedora i lluminosa, captivadora, que tracta qüestions com la sexualitat i la passió amorosa, l’amistat indestructible entre dones i el poder de la força col·lectiva. Maria de França, indomable i rebel, és expulsada de la cort d’Elionor d’Aquitània amb tot just disset anys i enviada a Anglaterra per fer-se càrrec d’una abadia empobrida, devastada per la gana i assetjada per les malalties. Les condicions de vida hi són duríssimes i la Maria s’enyora terriblement de casa. Però, a poc a poc, la vida col·lectiva i compartida amb les monges, l’efervescència de la natura i un seguit de visions místiques l’ajudaran a trobar l’equilibri i la força per encarar-se a un món hostil, governat per homes que condemnen l’ambició, el poder i la llibertat femenines.
07/06/2023
20:00h
Sala d’Actes del Centre de Cultura de Sa Nostra, Palma.
Xerrada