CONVERSES 2024: MÀTRIES
Noves mirades per reescriure el món
“Uns ulls nous se m’obrien dessota les parpelles”
Adrienne Rich
La genealogia d’escriptores s’ha multiplicat exponencialment, en paral·lel a moltes conquestes de la lluita feminista i d’empoderament femení. En el sector del llibre s’aprecien quotes més equilibrades pel que fa a escriptores que publiquen, també d’editores, traductores, crítiques, prescriptores. I, per descomptat, lectores. Enrere queda el debat sobre l’existència o no d’una literatura femenina, havent constatat en termes ben generals que les dones escriuen sobre temes tan universals com ho fan els homes: la vida, la mort, i totes les circumstàncies intermèdies. I malgrat tot, si entenem la Màtria com a posicionament polític, com apamam la universalitat de la seva mirada?
Guaitam, doncs, amb aquest cicle de "Converses" a la narrativa més actual per conversar amb algunes de les dones que protagonitzen aquest moment d’auge. I llegim els seus textos per, a través de la ficció, prendre el pols del present i futur més proper. Temes com l’emergència climàtica, la transformació dels afectes i paradigmes de relació personal, els feminismes, les maternitats, els gèneres i els cossos, els límits del llenguatge, la puixança dels autoritarismes, les crisis migratòries o l’auge de la intel·ligència artificial hi són més que latents.
Converses: Katixa Agirre amb Noèlia Díaz Vicedo
KATIXA AGIRRE _‘DE NOU CENTAURE’
conversa amb NOÈLIA DÍAZ VICEDO, poeta i doctora
Sessió conduïda per Cati Moyà
A la Llibreria Drac Màgic, Palma
Katixa Agirre (Vitoria, 1981) és una de les veus més estimulants de la literatura basca actual. Ha publicat nombrosos llibres de literatura infantil i juvenil. L’any 2015 va publicar la seva primera novel·la, Atertu arte Itxaron, una road novel mereixedora del premi 111 Akademia, traduïda al castellà com Los Turistas Desganados (2017). L’any 2019 va publicar la seva segona novel·la, m traduïda al català amb el títol de Les mares no, i objecte de gran èxit entre crítica i públic. Aquest 2023 ja tornat a les llibreries amb De nou centaure, una lectura del futur immediat en clau distòpica en què la tecnologia i el patrimoni, la sexualitat i la sensualitat prenen el protagonisme.
El dia de demà, els imparables avenços tecnològics faran que la vida estigui dominada per la virtualitat. Les ulleres OFtal seran la màscara que ens permetrà deixar de ser qui som i viatjar allà on vulguem sense sortir de casa. Però la Paula necessita anar a París per desenvolupar el seu projecte de metavers sobre Mary Wollstonecraft, una pionera del feminisme que va viure els compassos més dramàtics de la Revolució Francesa. També per treure’s la màscara i enfrontar-se al simulacre en què s’ha convertit la seva vida.
14/06/2023
19h
Llibreria Drac Màgic
Xerrada