Cicle La Narrativa dels 70

He jugat amb els llops

Cicle la Narrativa dels 70

Dins el monogràfic #4 dedicat a Gabriel janer Manila

Teatre. He jugat amb els llops, de Gabriel Janer Manila

Adaptació teatral de la novel·la , He jugat amb els llops (2010) guardonada amb el 36è premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, que tracta d'un nin que, quan encara no havia fet els set anys, el seu pare el va vendre a un terratinent en plena postguerra, a Andalusia, per tenir cura d’un ramat de cabres en una vall perduda de Sierra Morena. En els primers temps a la serra, un pastor vell, Damià, li va explicar com hi podia sobreviure, però després d’un breu període d’aprenentatge va desaparèixer. Marcos quedà sol a la vall durant més de dotze anys, fins que la Guàrdia Civil el tornà a la «civilització». En la soledat d’aquella vall, Marcos va descobrir que no estava sol. Sabia que convivia amb els animals i tractà de comunicar-s’hi, d’establir-hi una relació d’afecte, d’expressar-se amb el seu llenguatge. La novel·la esdevé un document literari de com Marcos va viure, com ho va viure i, per ventura, com va idealitzar el seu temps a la natura. Amb un estil tendre i poètic, el relat se centra a descriure la curiosa relació que Marcos arribà a establir amb els diversos animals que l’envoltaven en un món on els seus amics són els llops, les àguiles, una guineu i una colobra.

A través de l’experiència de vida de Marcos, assistim a un veritable drama humà, conseqüència de la misèria moral i material que es vivia a la postguerra, a més d’un duríssim i terrible drama de marginació.

Tornar al bosc

Hi ha un bosc, un estat salvatge que realment no és salvatge perquè és ca nostra original. D'allà on venim, d'allà on sortim. Vet aquí un ésser humà en essència. Un humà que juga, que s'enfada, que estima i que s'adapta a l'entorn per sobreviure. Gabriel Janer Manila va trobar Marcos treballant de cambrer a S'Arenal. Li va dedicar la tesi i va tardar trenta anys a escriure'n una novel·la a partir de les entrevistes gravades que li va fer. Adam i Eva, L'epopeia de Gilgamesh, Ròmul i Rem, Mowgly... van ser mites. Qui va alimentar aquesta història va ser real. Un humà que parlava amb els animals, i un mestre que en un temps de crisi mediambiental té alguna cosa a ensenyar-nos.
Avui en Marcos torna al bosc amb ells, amb la seva família. Ens han convocat per tornar-nos a explicar aquella història increïble. Perquè no l'oblidem, però també per avisar-nos d'una amenaça. Sabrem què hem de fer?
                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Dramatúrgia i direcció: Jaume Miró

Intèrprets: Joan Toni Sunyer, Caterina Alorda i Agnès Llobet

Il·luminació i espai sonor: Juanro Campos

Producció i distribució: Produccions de Ferro

26/04/2024

20.30 h

Teatre de Binissalem

Teatre

Altres activitats del cicle