CONVERSES 2024: MÀTRIES
Noves mirades per reescriure el món
“Uns ulls nous se m’obrien dessota les parpelles”
Adrienne Rich
La genealogia d’escriptores s’ha multiplicat exponencialment, en paral·lel a moltes conquestes de la lluita feminista i d’empoderament femení. En el sector del llibre s’aprecien quotes més equilibrades pel que fa a escriptores que publiquen, també d’editores, traductores, crítiques, prescriptores. I, per descomptat, lectores. Enrere queda el debat sobre l’existència o no d’una literatura femenina, havent constatat en termes ben generals que les dones escriuen sobre temes tan universals com ho fan els homes: la vida, la mort, i totes les circumstàncies intermèdies. I malgrat tot, si entenem la Màtria com a posicionament polític, com apamam la universalitat de la seva mirada?
Guaitam, doncs, amb aquest cicle de "Converses" a la narrativa més actual per conversar amb algunes de les dones que protagonitzen aquest moment d’auge. I llegim els seus textos per, a través de la ficció, prendre el pols del present i futur més proper. Temes com l’emergència climàtica, la transformació dels afectes i paradigmes de relació personal, els feminismes, les maternitats, els gèneres i els cossos, els límits del llenguatge, la puixança dels autoritarismes, les crisis migratòries o l’auge de la intel·ligència artificial hi són més que latents.
Converses: Lara Williams amb Irene Pujadas
LARA WILLIAMS _ L’ODISSEA
conversa amb Irene Pujades
a la llibreria Rata Corner de Palma
Condueix: Cati Moyà
Lara Williams (Regne Unit, 1985) És autora i col·laboradora assíduament amb The Guardian, Independent, Times Literary Supplement, Vice i Dazed, entre d’altres.
Debutà el 2016 amb el llibre de contes Treats nominat als premis Republic of Consciousness i Edge Hill. La seva primera novel·la Supper Club va guanyar el premi The Guardian's Not The Booker i va ser considerat pel mateix diari com un dels millors llibres del 2019, qualificant-lo de «club de lluita feminista». L’odissea és la seva novel·la més recent (2022).