Celebram la paraula i la primavera al jardí de la Casa Llorenç Villalonga els dissabtes matí del mes de maig a Binissalem.
Amb activitats per a tots els públics. Activitats familiars, per infants i joves. També hi haurà presentacions de les novetats literàries de poesia, narrativa i assaig i concerts musicals vinculats amb la paraula per gaudir de la primavera al jardí de la Casa Llorenç Villalonga. I enguany com a novetat també donam a conèixer la “Cambra pròpia de Maria-Antònia Oliver” amb visites guiades amb inscripcions. La sala i biblioteca de l’autora romandrà oberta cada dissabte per consulta i lectura.
PRIMAVERA AL JARDÍ - VISITA GUIADA
Visita Guiada Casa Llorenç Villalonga i Cambra pròpia de Maria-Antònia Oliver
A través del Casal de Can Sabater feim un viatge que connecta amb la vida i obra de l’escriptor Llorenç Villalonga, en especial per les escenes més significatives de Mort de Dama, Bearn, El Lledoner de la clastra i L’àngel rebel. La museografia presenta un recorregut variat, des de la cambra de Maria Antònia de Bearn, protagonista de Bearn o la Sala de les Nines, fins a la biblioteca de l’escriptor que juntament amb altres espais, donen a conèixer la seva trajectòria vital i literària. L'edifici, a més de ser un espai idoni per a la contextualització i coneixença de l'autor, permet descobrir l'arquitectura dels casals senyorials del s. XVII que, en aquest cas, donen compte de la vida del senyoriu dedicat a la pagesia.
I a la recent inaugurada “Cambra pròpia de Maria-Antònia Oliver” un espai de recer, com el de Virginia Woolf, on concentrava la creativitat, per convertir-lo en una sala de lectura i d’homenatge, un punt de trobada viu i acollidor per celebrar la seva escriptura a través de les lectures que l’acompanyaren. Tot plegat, espai i temps, en unes dimensions infinites que són el millor llegat de la nostra autora.
Maria-Antònia Oliver (Manacor, 1946 - Biniali, 2022) fou abans que escriptora, una dona capdavantera. Va consagrar la vida a la literatura, desplegant creativitat i empenta per professionalitzar la tasca de narradora, de traductora, de correctora i guionista. Tot plegat ho va dur a terme des de la seva cambra pròpia, un espai íntim que va construir en les cases que habità a Barcelona i a Mallorca, tant a Manacor com a Biniali.
En aquesta cambra pròpia, on escrivia de dia -sobretot després del transplantament de cor i de la mort de la seva parella Jaume Fuster- compartia espai amb la seva biblioteca. L’habitaven autors locals i universals, des de Mossèn A.M. Alcover, Maria Aurèlia Capmany o Pere Calders, fins a Jane Austin, Virginia Woolf, Hellman Melville i John Irving, que s’anaren trobant amb Lònia Guiu i altres personatges de la seva literatura. També hi eren els seus cans, na Mel i na Blanqueta, devora l'albercoquer, el llimoner i la xicarandana dels seus últims relats.