TardOral 2024

Activitats entorn de la paraula dita    ·    Octubre - desembre 2024

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de l’amo, a manera d’avís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, d’emocions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura d’arrel, i que no volem deixar perdre.

Marala: Jota de morir

Marala són tres veus. Les veus de Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, tres virtuoses de la música que s’interessen per la tradició com una forma d’innovació més i que, en aquest projecte conjunt, canalitzen la ràbia de les veus femenines silenciades durant segles i tot reivindicant la cura en les seves cançons, es conxorxen en el compromís de no tornar a callar mai més. En marxa des del 2018 i després del prometedor debut ‘A trenc d’alba’ (U98 Music – 2020) i una gira de més de 60 concerts, presenten aquesta tardor el seu nou àlbum ‘Jota de morir’.

Les deu peces del nou disc són el resultat de la investigació que han dut a terme sobre el tractament de la mort en la música tradicional. Amarant-se de romanços, quartetes, balls de vetllatori, cançons de mort, cants de batre i altres elements del substrat illenc, valencià i principatí, Marala ha parit el repertori propi d’aquest segon disc. A ‘Jota de morir’, les artistes parteixen de la mort com un univers enorme i silenciat i en fan el paral·lelisme amb altres universos igualment inabastables i també silenciats: la música tradicional i la veu de les dones.
 Marala canten la mort amb voluntat d’integrar-la a la vida, desmitificar-la i retre-li homenatge, amb l’objectiu finalment de cantar-hi avui com hi han cantat sempre les padrines: ficant-la dins la boca, per no fer-la callar. És així com totes i cadascuna de les cançons repassen temàtiques transversals de la humanitat des d'una visió on la veu femenina pren el protagonisme. Així i tot, malgrat que aquesta particular visió on la destrucció és una constant des de l'inici de la humanitat, el trio té clar que un altre món és possible i que, malgrat tot, hi ha lloc per a l'esperança.

 

Entrada gratuïta sense inscripció.

Activitat en col·laboració amb el Festival de Literatura Expandida, FLEM

04/10/2024

22:30 h

INNSiDE Calviá Beach. Avinguda Olivers s/n Magaluf

Espectacle

Altres activitats del cicle