TardOral 2024

Activitats entorn de la paraula dita    ·    Octubre - desembre 2024

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de l’amo, a manera d’avís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, d’emocions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura d’arrel, i que no volem deixar perdre.

Mercedes Peón: Osmose

< ESTRENA A MALLORCA >

L'osmosi és un fenomen físic pel qual una matèria creix o canvia de densitat en passar a través d'una membrana. Fent una metàfora, Mercedes Peón -artista gallega pionera en la reinterpretació del folk a través de l’electrònica- construeix un relat crític sobre els efectes del capitalisme en les nostres vides.

 

Les protagonistes són les treballadores de les fàbriques de Pontesa i de les conserveres gallegues, persones que provenen de microhàbitats autosuficients, on els cossos pre-gènere vivien en acords de creació col·lectiva. Osmose és una mirada al procés de canvi de densitat, del desajustament i del reajustament conscient, que no abatut, d'aquestes formes de vida a les lògiques imposades del capital; un homenatge a les seves resistències, i també una reflexió sobre el dolor d'adonar-se que aquestes noves formes suposen un canvi radical en la manera d'entendre la vida.

 

“Osmose” és la primera peça híbrida de Mercedes Peón, una proposta audiovisual, performativa i musical en la que l’acompanyen les artistes Peque Varela i Laura Iturralde. La proposta escènica de Peón és també un diàleg col·lectiu a través d'imatges del seu arxiu personal al costat del treball visual de Peque Varela, el relat fílmic de la pel·lícula Nación de Margarita Ledo Andión, i l'arquitectura lumínica de Laura Iturralde. Una intervenció lumínica en directe permet a les artistes improvisar, emocionar i crear una dramatúrgia sonor-visual commovedora en la qual la membrana que presenta Osmose secunda i adquireix un protagonisme central.

 

Entrada: 20€ al Teatre Principal d'Inca https://teatreprincipalinca.com/

 

08/12/2024

19 h

Teatre Principal d'Inca

Espectacle

Altres activitats del cicle