TardOral 2024

Activitats entorn de la paraula dita    ·    Octubre - desembre 2024

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de l’amo, a manera d’avís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, d’emocions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura d’arrel, i que no volem deixar perdre.

Sibil·Lab

SIBIL·LAB

Les entrades per la sessió de les 18 h ja estan exhaurides. Hi haurà una segona sessió a les 20:30 h.

SIBIL·LAB és una convidada a indagar en el Cant de Sibil·la com a expressió de crisi humana, tot revisant el ritual tradicional que ha perviscut i la seva vigència a través del diàleg amb altres formes d’expressió artística contemporània. Es planteja com un laboratori que constarà de dues activitats diferenciades.

 

El concert Sibil·Lab, diumenge 15 de desembre, també beu de la reflexió i l’anàlisi, com a punt de partida per a un diàleg en clau contemporània a través de paraula, la música i el cant. Fruit d’aquest procés creatiu, que ha estat duit a terme sota la direcció musical de Joana Gomila, el concert incorpora la reescriptura textual, sonora i interpretativa del cant tradicional, i les amalgama en un concert de marcat caràcter experimental. Els ressons de l’orgue hi conviuran amb sintetitzadors i trombons; el poema originari s’acararà als versos de les poetes Lucia Pietrelli, Maria Callis i Begonya Pozo, esdevingudes noves profetesses; i la seva veu l’encarnarà un cor col·lectiu del qual formaran part cantaires ben reconegudes, com Mar Grimalt, Noemí Garcies, Antònia Monroig i la pròpia Joana Gomila. L’antiga partitura també derivarà en noves sonoritats a través de les composicions musicals creades per Francesc Vicens, Laia Vallès i Carles Medina. Es tracta d’una producció escènica que vol reivindicar el patrimoni d’arrel com un bé al servei del present, apel·lant a tots els públics. La direcció escènica és a càrrec de l’actor i director Joan Miquel Artigues.

Creació i direcció musical de:

Joana Gomila

 

Amb l’actuació de:

Mar Grimalt

Noemí Garcies

Antònia Monroig

Joana Gomila

Laia Vallès

Miquel Amengual

Joan Amengual

Miquel Gayà

Tomeu Garcias

Coral Ars Antiqua

 

Amb la direcció escènica de

Joan Miquel Artigues

15/12/2024

18 h

Convent de Sant Domingo (Manacor)

Espectacle

Altres activitats del cicle