Activitats entorn de la paraula dita · Octubre - desembre 2024
Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de l’amo, a manera d’avís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.
Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.
Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles, rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, d’emocions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura d’arrel, i que no volem deixar perdre.
Sibil·Lab
SIBIL·LAB és una proposta de laboratori d’anàlisi i creació a l’entorn de la tradició i ritual del Cant de la Sibil·la, una iniciativa del Museu de la Paraula - Casa Rafel Ginard amb l’objectiu de crear un marc de debat, estudi i creació entorn del Cant de la Sibil·la, com a bé patrimonial distintiu de la cultura illenca, expressió de sincretisme cultural i de representació d’anhels col·lectius que ha perviscut al llarg del segles. Aquesta jornada de debat i de creació vol recuperar la dimensió de cant improvisat i escènic que fou inherent en aquesta tradició des dels inicis, si bé ha perviscut al llarg dels segles en la seva versió fixada i reconeguda dins de la litúrgia de la Missa de Matines. Així mateix, es proposa una reflexió literaria i textual entorn al contingut de la profecia que recull, per tal de revisar la profecia de la Sibil·la d’Eritrea des de paràmetres històrics i actuals.
Amb assessorament del musicòleg Francesc Vicens i coordinació de Joana Serra, es convoca una jornada en què es posaran en diàleg diferents aproximacions des de camps tan diversos com l’etnopoètica, la història, la teologia, l’ecologisme, l’antropologia, la musicologia, la sociologia o la literatura. Les sessions culminaran amb el concert experimental Sibil·Lab, un espai d’interrelació artística, que tindrà lloc dissabte 14 a les 20h a Sant Joan.