TardOral 2024

Activitats entorn de la paraula dita    ·    Octubre - desembre 2024

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de l’amo, a manera d’avís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, d’emocions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura d’arrel, i que no volem deixar perdre.

Sibil·Lab

SIBIL·LAB

 

SIBIL·LAB és una convidada a indagar en el Cant de Sibil·la com a expressió de crisi humana, tot revisant el ritual tradicional que ha perviscut i la seva vigència a través del diàleg amb altres formes d’expressió artística contemporània. Es planteja com un laboratori que constarà de dues activitats diferenciades.

 

La jornada Sibil·Lab, dimecres 11 de desembre, amb assessorament del musicòleg Francesc Vicens i coordinació de Joana Serra, abordarà la seva lectura des de l’antropologia, l’etnomusicologia i el repàs a les diferents versions que han perviscut, d’una banda, mentre que també analitzarà de quina manera aquesta profecia ancestral ens interpel·la avui en relació a urgències tan actuals com la social, democràtica, climàtica i cultural. La jornada comptarà amb la participació del reconegut pensador Manuel Delgado i especialistes d’àrees ben diverses: els musicòlegs Amadeu Corbera i Bàrbara Duran, la cantant Mariona Sagarra, la filòsofa Xisca Homar i l’activista ecologista Margalida Ramis.

 

JORNADA SIBIL·LAB

DIMECRES 11 DE DESEMBRE

De 16:00 a 20:30 h

Sala d’actes, CC La Misericòrdia

 

  • 16:00 h Benvinguda
  • 16:15 h Conferència“La Sibil·la sota el sol mediterrani: usos i funcions del patrimoni”AMADEU CORBERA
  • 17:00 h Conferència: “Vingui a nosaltres el teu Regne. Sobre el final dels temps i altres profecies”MANUEL DELGADO
  • 18:00 h Descans
  • 18:30 h Col·loquiLa Sibil·la en la cruïlla contemporàniaMARGALIDA RAMIS, XISCA HOMAR I BÀRBARA DURAN
  • 19:30 h Conferència performativa: “Un mar de Sibil·les. El meu viatge per aquest cant universal”MARIONA SAGARRA

11/12/2024

16 h

Sala d'actes del CC La Misericòrdia (Palma)

Jornada

Altres activitats del cicle