EN PARLAM: les festes del cicle d'hivern
· Activitat dirigida a: Educació Secundària i Batxillerat
· Sol·licituds: 1 per centre per a 5 o 6 grups-aula (màxim 25-28 participants per grup)
· Gratuïta
· Durada: 1 h
· Informació:
Proposta a càrrec de Xesc Alemany, antropòleg. Una xerrada, un espai de descoberta, conversa i reflexió amb un punt lúdic.
El Carnestoltes o Carnaval, conegut popularment com a Darrers Dies a Mallorca, és la traca final de les anomenades festes del cicle d'hivern. Amb les matances, al novembre quan comença el fred, es dona el sus a un període marcat per la bullícia, la disbauxa amb el menjar, la broma... Amb la música i la cançó popular d'acompanyament i el foc com a element socialitzador. Passam Nadal, la setmana dels Sants Barbuts i d'altres sants en què la disfressa, principalment amb la figura del dimoni, cobra protagonisme. El clima festiu continua en augment fins a l'arribada dels Darrers Dies que posteriorment, donarà pas al següent període del nostre calendari: la Quaresma.
En aquesta xerrada descobrim les arrels històriques del Carnaval, així com el sentit més genuí i tradicional d'aquesta celebració a Mallorca que depassa, i de molt, les esteses rues actuals. Emmarcam els Darrers Dies al tradicionari d'hivern, al costat d'altres celebracions del mateix període per tal de comprendre el sentit simbòlic que tenen o bé, tenien, en la roda de l'any i en especacial en oposició a la Quaresma.
Quina vigència i sentit tenen aquests dos moments del calendari en la societat actual?