Obra

Home /  Sant Jordi 2018 /  Obra

El prometeu mal encadenat

  • Autor : André Gidé
  • Editorial : Ensiola
  • Gènere : Narrativa
  • Data de publicació : 2018
  • Col·lecció : Narrativa

TRADUÏT PER BARTOMEU ROSSELLÓ-PÒRCEL

El Prometeu mal encadenat (1899) d'André Gide és una narració filosòfica de color simbòlic i ànim innovador. Parteix de la trilogia d'Èsquil sobre el mite de Prometeu, el benefactor dels homes que fou encadenat per Zeus a les altures del Caucas per haver-los donat el foc. Aquí, però, Prometeu aconsegueix alliberar-se de les cadenes i de l'àguila que li rosegava el fetge per mostrar l'arbitrarietat d'un déu que juga amb el destí­ dels humans, per reivindicar la llibertat individual i apostar per la saviesa del riure. Sense deixar de fer una anàlisi introspectiva del propi ésser, Gide, tot seguint la tradició de Montaigne i de Rousseau, es manifesta com un escriptor lúcid i enriquidor amb un discurs continu sobre l'home. L'autor hi conjumina, amb una visió nova i satí­rica, alguns mites de la tradició clàssica per exposar la fragilitat de l'home, encadenat als escrúpols morals i als prejudicis socials, enmig d'un món absurd, regit per l'atzar. Aquest Prometeu mal encadenat que el lector té a les mans és la traducció que Bartomeu Rosselló-Pòrcel, també home de lletres, com André Gide, va fer-se seva el 1937

André Gidé

  • Nom : André Gidé
  • Data de naixement: 1869
  • Lloc de naixement : París, França

 Fou un escriptor francés, defensor dels drets dels homosexuals, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1947. Amb ferma voluntat de llibertat i franquesa i enfrontat a les convencions morals i puritanes, la seua obra s'articula al voltant de la recerca permanent de l'honestedat intel·lectual. Com ser plenament un mateix, fins a assumir la seua diferència sexual, sense renunciar als propis valors. Aquest podria ser el repte de l'escriptura gidiana i la raó de la seua importància a la primera meitat del segle XX.

Criat a Normandia, amb problemes de salut i vivint pràcticament aïllat, va esdevenir un prolífic escriptor des de ben jove. L'any 1896, va ser alcalde de La Roque-Baignard, a Calvados, situada a la Normandia. Va morir el 1951 a la seva residència de la ciutat de París.